Amasya'nın Sesi
2021-10-10 19:18:16

CELEP HOCA

Av.Ali METİN

10 Ekim 2021, 19:18

Son görüşmemizde öğretmen ağırlıklı bir dost meclisinde hoca kendi kitaplarından birini hediye etti. Kitap: Anadolu’dan Mizahımıza Yansıyanlar.

Kitap hikayeleri hocanın yaşadığı Taşova ve civarı köylerde geçiyor. Yaz tatilinde okuduğum kitap,kıkırdamamdan çevredeki ev ahalisinin de merakını celbetti. Bazı bölümlerini onlara da okudum. Hoca sohbetlerin baş konuşmacısı ve Anadolu akşam oturma sohbet geleneğinin de örneklerinden olarak görüyorum. Dost ortamında sohbet daldan dala konar. Ki çocukluğumuzda kış geceleri bir odaya dolaşan büyüklerimizin ağzından bu sohbetlere çokça tanıklığımız olurdu. Akşam vakti başlayan sohbet gece yarısına dek sürer. Büyüklerden bir kısmı dinleyici iken bir kısmı diğerlerinden lafı kapmak için bir aralık kollarlardı. Odun sobası da kızarıp homurdanarak sohbete eşlik ederdi. Bu da o tatta bir sohbet. Yazar Recep Seyhan hoca da ve birçok dost da hazır. Semaver çayı sohbeti koyulaştırıyor.Vakit ilerliyor. Edebiyat,siyaset biraz dedikodu vs.ile zaman unutulur. Vakit gelince de herkes kendi kabuğuna çekilir,öyle de oluyor.

Hoca iyi bir anlatıcı,şair,yazar ve iyi bir şiir okuyucusu. Tam da o nesilde gördüğüm şiir okuma kültürünü kapmış örneklerden biri. Sosyal medyadan Necip Fazıl’ın Sakarya şiirini soluksuz okuduğunu gördüğünüzde gençlerden yakında böyle bir şey gördüm mü? Neden görmüyorum? diye soruyor insan kendi kendine. Takip için Facebook:Ömer Celep

Hocanın kaleme aldığı kitaplar Ömer Celep,Araştırma & Başvuru Kitapları, Edebiyat, Öykü kategorilerinde eserler yazmışbir yazar.Başlıca kitapları alfabetik sırayla;Dillerden Düşmeyen Deyimler ve Öyküleri, Edebiyatımızdan Nükte, Hiciv ve Sövgü Söylemler, Vahdet Milliyetçiliği olarak sayılabilir.

Ömer Celep kitapları;Akis Kitap, Alya Yayınları, Yakamoz Yayınevi aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur.

Ömer Celep tarafından yazılan son kitap"Edebiyatımızdan Nükte, Hiciv ve Sövgü Söylemler", Yakamoz Yayınevi tarafından okurların beğenisine sunulmuştur. Yayınevlerinden kitaplarını temin edebilirsiniz.

Anadolu’dan Mizahımıza Yansıyanlar alıp okuduğunuzda bir komedi filminden alamayacağınız keyf ve lezzeti alacağınıza eminim. Biraz yerel şive ve ortamı bilenler içinse o civarda başka böyle çok örnekler olduğundan gülmek ve kahkaha atmak ve güzel anlar geçirmek garanti.

Hediye kitaptan tesadüfen bir sayfa açalım ve okuyalım buyrun bakalım.

Shf:290…HAMİDE İLE YATMAK:….

Taşova meydanında ‘Memo çay Ocağında’ sohbet ediyorduk.

Bizim sevip saydığımız V.Soysal bir soru yöneltti. ‘Hocam cemaatle namaz kılarken rükua vardığımızda “SemiAllahu limen Hamide” mi? yoksa Semi Allahu limen hamid mi” denü.

Sükûnetle cevap verdim.Tabiki ilki.

-Peki hocam bugün öğle namazını kıldıran hoca neden ‘Semi Allahu limen Hamid’! dedi.

-Yok yahu sana öyle gelmiştir.

-Olur mu canım valla öyle söyledi yahu.

Gülüştük devamla;

Baktım lafı uzatacak

-Olur mu kardeşim? Biz senelerden beri Hamide ile yatıp,Hamide ile kalkıyoruz.

Hamid nerden çıktı ya hu.. ;)))))

………

Dedik ya hoca yazıları yanında aynı zamanda iyi bir anlatıcı. Ama ilk ondan dinlediğim ve hocam bi daha anlatır mısın?! dedikçe daha bir ballandırarak anlattığı şu hikayesini özel isimlerden arındırarak ve hocanın affına sığınarak biraz değiştirerek aşağıda anlatmak istiyorum. Kimbilir kendisiyle müşerref olur ve kendi ağzından dinlersiniz birgün. Kendisine uzun bir ömür dilerim.

ŞİMDİ HİKAYE BU YA....

Politikacının biri seçim üstü köye doğru yola çıkmış. Yolda bir çoban görmüş. Aracı durdurup Çobana yanaşmış. Çobanı biraz hakir görmüş. Kibirli kibirli koyun sürüsünü göstererek;

-Çoban efendi ,senin hayvanlar kime oy veriyo söyle bakim? demiş.

-Çoban şöyle bir doğrulmuş ve çuhası sırtında,

-Bak beyefendi şu koyunları görüyon mu?

-Evet.

-Hah, Onlar A partisine,

-Şu ilerideki 2 keçiyi gördün mü?

-Evet.

Hah onlar B partisine,

-Aha şo ilerdeki kuyruğu kıvrılı yatan it var ya ,gördün mü!?

-Evet!

-O it oğlu it,inat etti, 0nu çeviremedim bir tek,

Sadece o senin partiye veriyor..;))

;;)))

….

Slm.ve dua ile..

İstanbul/Ekim 2021

www.alimetin.av.tr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.