Amasya'nın Sesi
2022-02-02 08:49:00

Türkiye Dijital Dünyaya Hazır Lakin…!

Oğuzhan TEMEL

02 Şubat 2022, 08:49

Dijital bir çağa girdik..

Aslında biz Türkler her zaman çağ açıp çağ kapayan milletiz. Lakin Bolu Beyi’nin ifadesiyle nasıl ki ‘’Tüfek icat oldu mertlik bozuldu’’ ise, Dijital çağ başladı çağ açıp kapama devri de bitti diyebilir (miyiz) !...diyesi geliyor insanın.

Türkiye’de bu konuyu en iyi özümseyen ekonomistlerden bir olan Emre Alkin’e Türkiye’yi diğer ülkelerle kıyasladığımızda ekonomik bağlamda nasıl bir pozisyon da diye sorulduğunda…

‘’Kendi elimizle yarattığımız yanlışlıklar olmasaydı aslında çok fazla kaynağımız var. Bürokratik reflekste dengesizlikler oluştu. Bazı büyük iş insanları ticaretlerini daha kolay yapmak maksadıyla yükü vatandaşın sırtına bindirdi’’ diye cevap veriyor.

Yani bu demek oluyor ki, çağ açıp çağ kapatan ülke insanları olarak, kendimize has değerlerimizi kaybettik. Daha doğrusu doğru bildiklerimizi kolay olan yanlışlarla değiştirdik. Bu durum tıpkı bürokratik nazarda baktığımız dengesizlikleri, bizi biz yapan değerler üzerinden ezdi. Aslında hazır gibi görüntü verdiğimiz dijital dünyada, arabası su kaynatmış acemi şoför misali yaya kaldık diyebiliriz. Bu ne demektir diye sorarsanız, sistemin analiz noktasındaki verilerine bakarak kolayca ne demek istediğimizi anlamış olacaksınız. Sistemdeki dalgalanmalar, ne acıdır ki bizde tsunamiye dönüşmüş durumda. Bence bu durum Emre Alkin’in açıklamasındaki gibi genel bir ‘’merkeziyetsiz’’ sistem ile devam edecek gibi. Merkeziyetsiz sistemi ise blockchain teknolojisi karşılıyor. Kısacası gelişen teknoloji ile beraber tüm ülkelerin bu konuda dikkatli olacağını, ona göre adım atacakları kesin. Biz de ülke olarak bu sistemi bürokratik engellerle boğmaz isek su kaynatmadan yol alabiliriz.

Dünyada hızla gerçekleşen kripto para piyasası, bazılarının söylemleriyle asla bir ülkenin kendi para birimine zarar vermez. Bizdeki durum aslında bu tezimizi de doğrular vaziyette. Ülkemizde enflasyon düşmeden faiz indirimine gidiliyor. İşte bu çok yanlış bir strateji. Faiz düşürmekle büyüme garantisi olmaz. Öyle bir veri de yok ortada. Bizim ülke olarak acilen dış ticaret ve vergi rejiminde değişikliğe gitmemiz gerekir. Eğer bu yapılmaz ise işte o vakit asıl kendi para politikamız zarar görecektir.

Cesaret ve hayal gücünüz birleşip, cesur hamleler yapmazsanız başarma şansınız yok denecek kadar az olur. 

Eğer Türkiye akıllıca hamleler yapabilirse dijital dünyaya hazır olduğunu kanıtlayacaktır.

Selametle…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.