Amasya Üniversitesi 2022-2023 Akademik Açılış Töreni ve Tıp Fakültesi 1. Sınıf Öğrencileri Beyaz Önlük Giyme Töreni Milli Hakimiyet Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşti.
Törene; Amasya Belediyesi Başkan V. Umut Kılıç, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil Apaydın, Prof. Dr. Önder Duman, Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Polat, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Aytuğ Mermer Üzümlü, Genel Sekreter Duran Çuhadar, İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, akademisyen-idari personel ile çok sayıda birinci sınıf öğrencileri ve aileleri katıldı.
Törenin açılış konuşması yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Polat; “Sağlıkta köklü bir tarihe sahip olan bu kadim şehirde, Anadolu’da ilk Türkçe Cerrahi Kitabının yazıldığı bu ilde, dünyanın tanıdığı Hekim Sabuncuzade Şerefeddin’in memleketinde Tıp Fakültemizin açılışında sizlerle birlik olmanın onurunu, gururunu yaşıyoruz. 2011 yılında resmi kuruluşu gerçekleşen Tıp Fakültemizin, birinci sınıf öğrencileri bu yıl ilimizde eğitim öğretimlerine başlıyorlar, hayırlı olsun. Bu şehrin Tıp Fakültesine olan yakınlığını, sevgisini biliyoruz. Amasya’nın sağlıktaki köklü tarihinin bilincindeyiz. Amasya’nın Tıp Tarihindeki yeri, sadece bizim değil, konuya ilgisi olan yerli yabancı tüm bilim insanlarının dikkatini çekmektedir. Pandemi sürecinde, ABD’de yayınlanan Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Dergisinin Mart 2020 sayısı, -Q1 dergidir, impact faktörü 6,42 dir-, dergi editörün tamamen kendi tasarrufuyla Sabuncuoğlu Şerefeddin’in bir çalışması kapak resmi yapılarak yayınlanmıştır. Tıp Fakültesi Dekanlığı olarak Editöre teşekkür ettik. Daha sonraki sayılarında Şerefeddin Sabuncuoğlu’nun Cerrahiyetül Haniyye ve Mücerrebname isimli eserlerini anlattığımız bilimsel çalışmayı, dergilerinde yayınladılar ve okurlarına ulaştırdılar, Pub-Med de yayınlandı. Yaklaşık beş buçuk asır önce, Fatih Sultan Mehmet Han zamanında, Şifahanede yapılan deneysel çalışmalar (yılan zehirine karşı panzehir geliştirmek gibi) çağının tartışmasız çok ötesinde bilimsel çalışmalardır. Tıp Fakültemizin öğretim üyeleri ve öğrencileri; tıpkı Şerefeddin Sabuncuoğlu ve öğrencileri gibi, kanıta dayalı Tıbbı, Deneysel Tıbbı, aklı ve bilimsel bilgiyi önceleyecektir ve tarihle aramızdaki onur duyduğumuz halef- selef ilişkisine layık olmaya çalışacaktır.
“Önce Zarar Verme”
Tıp Fakültesi olarak iki yılı aşkın bir süredir kesintisiz bir çalışmayla hazırladığımız eğitim-öğretim programının, çağımız hekimlerinin yetişmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Son Ulusal Çekirdek Eğitim Programına harfiyen uyarak oluşturduğumuz programda, ülkemizin güzide Tıp Fakültelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin geliştirdiği Entegre Sistem model alınmıştır. Programda Pratik uygulamalar yoğun bir şekilde yer alacak, öğrencilerimiz 1., 2. ve 3. sınıflarında, kliniğe başlamadan, tüm pratik uygulamalarını maketler üzerinde gerçekleştireceklerdir. 4., 5., ve 6 sınıfta, klinikte, bu becerilerini kullanacaklardır. Böylece çağdaş Tıp eğitiminin tüm gerekleri yerine getirilmiş olacaktır. “Önce zarar verme” ilkesinden hareket eden; hastalara şifa dağıtan hekimlerimiz görev ve sorumluluklarını üstleneceklerdir.
“Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz!”
Sevgili öğrenciler; Sizleri kutluyorum, iyi bir Tıp Fakültesine geldiniz. Sizleri yetiştiren hocalarınızı, sizlerden hiçbir şey esirgememiş olan ailelerinizi tebrik ediyorum, gönülden selamlıyorum. Değerli anne babalar; çocuklarınız güvenli bir şehirde iyi bir Tıp eğitimi alacaklardır, bundan emin olabilirsiniz. Güvenlerinize layık olmaya çalışacağız. Millî Mücadelemizin önemli Şehri olan Amasya’da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni Türk Hekimlerine Emanet ediniz” diye güvendiği Hekimler yetişecektir, bundan emin olabilirsiniz. Konuşmamın sonunda Tıp Fakültemizin bugünlere ulaşmasında destek veren il yöneticilerimize; maddi manevi her tür desteği sağlayan, adeta tüm üniversitenin imkânlarını Tıp Fakültemize seferber eden Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Elmacı’ya; Rektör yardımcılarımıza ve Üniversite Genel Sekreterimize, fakülte-yüksekokul dekan ve müdürlerimize; gönlünü ve duasını arkamızda hissettiğimiz Amasya halkına şükranlarımızı sunarız. Bir kez daha hepinizi saygıyla selamlıyorum, hoş geldiniz şeref verdiniz. Sağ olun, var olun” dedi.
“Yeni Tıp Fakültesi Binamızın İnşaatı %100 Tamamlandı”
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı ise açılış konuşmasında; “Üniversitemizin açılış ve Tıp Fakültemizin beyaz önlük giyme törenine hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Üniversitelerin tarihlerinde bazı önemli noktalar ve bazı önemli süreç başlangıçları vardır. Bugün burada aslında bunlardan birisini Amasya Üniversitesinde yaşıyoruz. Tıp Fakültesi öğrencilerimizin geçmişte OMÜ Tıp Fakültesinde eğitim gördüklerini biliyoruz, bu yıldan itibaren öğrencilerimiz Amasya ilimizin Tıp Fakültesinde eğitimlerini görecekler. Bu nedenle kazanmış oldukları başarılarından dolayı bu kadar emek bu kadar yoğun çabalardan dolayı kendilerini tebrik ediyor ve ailelerine de teşekkür ediyorum. 2022-2023 akademik yılında üniversitemizde 3 yeni akademik birimimize öğrenci aldık. Tıp Fakültesinin Amasya’ya geldiğini de değerlendirdiğimiz zaman 4 yeni birimimize öğrenci almış olduk. Üniversitemiz hem akademik anlamda hem idari anlamda hem de fiziki anlamda giderek büyüyüp gelişmektedir. 2019 yılında göreve geldiğimizde %28 aşamasında olan Tıp Fakültesi inşaatı bugün itibari ile %100 olarak tamamlanmış olup, ekim ayı itibari ile yeni binamızda öğrencilerimiz eğitim-öğretim görmeye başlayacaklardır. Yeni binamızın hem üniversitemize hem tıp fakültesi hocalarımıza hem de öğrencilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Akademik açılışlar aslında geçmişin muhasebesi geleceğin perspektifi niteliğindedir. Bu anlamda geleceğe dönük olarak projelerimizi bir bir faaliyete geçireceğimizi buradan söylemek istiyorum. Bu arada üzerinde çok durduğumuz bir konu var; kütüphanemiz. Bildiğiniz gibi kütüphanemiz 1500 kişinin aynı anda okuma yapabileceği nitelikte düzenlenmiştir. Daha verimli kullanılması amacıyla binamızda çok büyük değişiklikler yapılarak bugünkü kütüphanemiz elde edilmiştir. Aynı zaman da bu kütüphanemizin halkımıza da hizmet verdiğini özellikle belirtmek istiyorum. Kendilerine verilen kimlik kartı ile turnikelerden geçtikten sonra Amasya halkı ve
Amasya’daki diğer tüm öğrencilerde faydalanabileceklerdir. Son olarak tekrar 2022-2023 akademik yılının üniversitemize, akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.
Tören, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim dalı, Müzik Eğitimi Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Akbulut Bilici ile Dr. Öğr. Üyesi Ali Bilici tarafından müzik dinletisi ve Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesi 1’inci sınıf öğrencilerine beyaz önlüklerinin giydirilmesiyle sona erdi.