Amasya Mutfağına Resmi Olarak Baklalı Dolmada Girdi

Amasya Valiliği ile Esnaf ve Sanatkârlar Odasının girişimleriyle Coğrafi İşaret Tescili yapılan İlimize özgü bir lezzet olan Amasya Baklalı Dolmanın Coğrafi İşaret Lansmanı Vali Mustafa Masatlı ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Amasya Mutfağına Resmi Olarak Baklalı Dolmada Girdi

Programa ayrıca Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, protokol üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, esnaf ve sanatkârlar odası temsilcileri ile basın mensupları yer aldı.

Büyük Amasya Otelinde gerçekleştirilen programda konuşan Amasya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsa Köse, Valiliğimizin öncülüğünde yürüttüğümüz çalışmayla İlimize özgü Baklalı Dolmanın coğrafi işaret belgesini almanın mutluluğu içesinde olduklarını ifade etti. Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ile Hasan Çilez ise yöremize ait Baklalı Dolmanın gerçekleştirilen lansman ile Ülkemizde bilinirliliğinin artacağını belirterek, emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

Kültür ve Turizm Bakanı Ahmet Misbah Demircan da bir konuşma yaparak şunları ifade etti: “Kültürü anlatırken dil, tarih ve coğrafya diye anlatırız. Coğrafya kaderimizdir. Oradaki tabiat, yeme, içme, rüzgar, hava ve su. Kültür önce yemektir, sonra müziktir. Dilin de coğrafyayla alakası vardır. Çünkü oradaki sesler, onlara yüklediğimiz anlamlarla cümleleri kurarız. En çok hangi ürün üretiliyorsa, belki de o yörenin insanının en çok ona ihtiyacı olduğu içindir. Bir yörede en çok hangi ürün varsa, bitki de orada daha fazladır. Coğrafi işaretler o yöreye özgü yemeklerdir. O tadı ancak orada bulursunuz.

Lansmanını yaptığımız Amasya’ya özgü dolmanın içerisindekiler ve onlara yüklenilmiş anlamlar, özel günlerde bu yemeğe gösterilmiş ihtimam, beslenmenin ötesinde gelenek içerisinde oluşmuş bir ritüel olmaktır. Sayın Valimiz de Amasya’mızı yeni yeni ürünlerle, yemek kültürünü öne çıkaracak çok fazla argümanın elde olduğunu ifade ettiler. Emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.”

Son olarak konuşan Vali Mustafa Masatlı ise şunları kaydetti: “Sayın Bakan Yardımcım, değerli Milletvekillerim, protokol üyelerimiz sizlerin de bildiği Amasya Anadolu coğrafyasının kadim şehirlerinden biri olması sebebiyle sayısız tarihi ve kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Sahip olduğu bu miras ile Amasya ilimiz kültür ve tarih turizminde Ülkemizde önde gelen iller arasında yer almaktadır.

Bizler de Amasya’nın sahip olduğu bu değerleri korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve İlimizin turizm potansiyelini üst seviyede kullanmak adına çeşitli projeler yürütmekteyiz. Bu çalışmaların belki de en önemlisi Harşena Kalesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine alınmasıdır. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın rehberliğinde Amasya Belediyemiz ile uyum içerinde çalışmalarımız hızla devam etmektedir.

Ayrıca Kılıçaslan İlkokulu olarak bilinen tarihi yapının Geleneksel Osmanlı El Sanatları Merkezine dönüştürülmesi, Sofular Mahallesindeki tarihi dokunun turizme kazandırılması, Venk Suyu olarak bilinen ve önemli bir inanç turizmi noktası olan tarihi mirası gün yüzüne çıkarma çalışmaları, Anonim Türbe restorasyonu ve Boraboy Gölünün yılın 12 ayı ziyaretçilere hizmet verebilmesi için yeniden düzenlenmesi de devam etmektedir. 

Bugün Amasya’nın marka değerini arttırmak, özellikle de gastronomi turizmine yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz ve yaptığımız titiz çalışmalar sonucu Coğrafi İşaretini aldığımız Amasya Baklalı Dolmanın lansmanı için bir aradayız. Önümüzdeki hafta ise Amasya’nın farklı bir lezzeti olan Amasya Çöreğinin Coğrafi İşaret Lansmanını yapacağız.

Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği ile Amasya Toyga Çorbası da Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Bülteninde ilan edilmiş olup, bu ürünlerin Coğrafi İşaretleri Kasım ayında alınacaktır. Başvurusunu yaptığımız diğer 5 ürünümüzün işlemleri ise devam etmektedir. Coğrafi İşaretler bir şehrin, bir Ülkenin kendine özgü ürünlerini tescillemek ve aslına uygun olarak üretilmesini sağlamak adına büyük önem taşımaktadır. Özellikle Avrupa’da coğrafi işaretli ürünleri yerinde görmek, üretim süreçlerini izlemek ve tatmak için milyonlarca insan seyahat etmektedir.

Bizler de Ülkemizde Amasya ile özdeşleşen ürünlerimizin tanıtımını yapmak ve Amasya turizmi ile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla halihazırda Amasya Misket Elması, Merzifon Keşkeği, Çiçek Bamyası ve Amasya Beji Mermeriyle 4 olan coğrafi işaret sayımıza 9 yeni ürünü eklemek için geçtiğimiz aylarda Valiliğimizin koordinesinde çalışmalarımıza başlamıştık. Bu 9 ürün ise Amasya Çöreği, Amasya Etli Çiçek Bamya Yemeği, Amasya Misket Elma Sirkesi, Amasya Sıkma Tarhanası, Amasya Yağlısı, Patlıcan Pehli Yemeği, Toyga Çorbası, Baklalı Dolma ve Yassıçal Çuha Dokumasıydı. 

Amasya Baklalı Dolmanın coğrafi işareti Valiliğimiz ile birlikte Amasya Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından alınmıştır. Bu ürünümüzün tescillenmesi özellikle gastronomi turizmi için ziyaretler gerçekleştiren yerli ve yabancı misafirlerin ilgisini çekecek ve İlimiz turizmine olumlu katkı sağlanacaktır. Bu düşüncelerle yeni Coğrafi İşaretli ürünümüzün Amasya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyor, bu sürece katkı sağlayan Valilik Proje Ofisine ve Esnaf Odalarımıza teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından coğrafi işareti alınan Amasya’ya özgü Baklalı Dolmanın yapımına ilişkin görsel bir sunum yapıldı. Programın sonunda Vali, Bakan Yardımcısı ve protokol üyeleri Amasya Baklalı Dolmanın tadımını yaptılar.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2021, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29

banner31

banner30