Emperyalizme verilen ilk cevap

Prof. Dr. Serap Taşdemir, Amasya Genelgesinin İlanının 102.’nci Yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98’inci Yıldönümü Kutlama Programı çerçevesinde, “Emperyalizme Verilen İlk Cevap” başlıklı bir konferans verdi.

Emperyalizme verilen ilk cevap

Prof. Dr. Serap Taşdemir, Amasya Genelgesinin İlanının 102.’nci Yıldönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98’inci Yıldönümü Kutlama Programı çerçevesinde, Emperyalizme Verilen İlk Cevap” başlıklı bir konferans verdi.

Saraydüzü Kışla Binası Millî Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa, Amasya Vali Yardımcısı Faruk Ekiz, Amasya Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Jandarma Komutanı Ayhan Aygün, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, kamu kurum kuruluş ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Prof. Dr. Serap Taşdemir konuşmasında, “Almanya ve Müttefikleri safında Dünya Savaşı’na katılan Osmanlı Devleti, çeşitli cephelerde, özellikle Çanakkale’de zaferler kazanmasına rağmen yenildi. Mondros Mütarekesi 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmıştır. 14 Kasım’da Fransız amirali Amet, İtalyan Kont Sforza ve İngiltere adına mütarekeyi imzalayan Amiral Calthorpe İstanbul’a geldiler. Artık onlar Yüksek Komiserdiler. Padişah ve İstanbul Hükümetleri mücadeleyi düşünmeksizin “ilk çare” ve “en uygun çare” olarak devletin ve milletin geleceğini İtilaf Devletlerinin insafına bırakıyordu. Osmanlı tezinden farklı bir çözüm öneren ve bunun için savaşmayı göze alan–tek kişi değilse de- ilk kişi Mustafa Kemal Paşa’dır. Mustafa Kemal Paşa, 16 kişilik karargâhı ile Bandırma vapuruyla İstanbul'dan hareket etmiş, 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a varmıştır. Mustafa Kemal Paşa rahat ve güvenli olmayan Samsun’dan, Havza’ya gelir. 8 Haziran 1919’da Harbiye Nezareti tarafından İstanbul’a çağrılan Mustafa Kemal Paşa İstanbul Hükümetini oyalama yoluna giderek 12 Haziran günü Havza’dan daha güvenli gördüğü Amasya’ya geçmiştir. Mustafa Kemal Paşa, karargâhıyla Amasya’ya geldiğinde kendisini il sınırında on kişilik bir ekiple karşılayan Müftü Hacı Tevfik Efendi başında olduğu seçkin heyeti Paşaya tanıttırmış, sonra yüksek sesle: “Paşam... Bütün Amasya emrinizdedir... Gazanız mübarek olsun..." demişti. 22 Haziran 1919 tarihli “Amasya Tamimi”, hem düvel-i muazzamaya hem de onlarla iş birliği yapanlara karşı savaş açıp, millet adına ortaya çıkan niyet belirtme manifestosu idi. Amasya Tamimindeki en önemli maddelerden biri, durum ne olursa olsun, askeri ve milli teşkilatın ortadan kaldırılamayacağı kararıydı. Emperyalizme savaş açan ve milleti de bu savaşa inandıran, inancını zaferle taçlandıran Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayıp, Amasya’ya, Erzurum’a, Sivas’a yönelen, daha sonra Ankara’ya ve 9 Eylül 1922’de İzmir’e ulaşan yolculuğundan Millî Mücadele tarihimiz doğmuştur. Mustafa Kemal Paşayı kucaklayan Amasya Heyeti başta olmak üzere Amasya’nın o mübarek insanlarını rahmetle, minnetle anıyorum.” dedi.

Program sonunda Amasya Vali Yardımcısı Faruk Ekiz ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Prof. Dr. Serap Taşdemir’e katkılarından dolayı teşekkür ederek çiçek ve sertifika takdim etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29

banner31

banner30