Yasaklar Kalkıyor Mu ?

Koronavirüsle mücadele kapsamında Türkiye 1 Haziran'da normalleşmenin ikinci aşamasına geçiyor. Kabine bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanıyor. Sokağa çıkma yasakları, kafe ve restoran yasakları, düğünler ve yüz yüze eğitim için kritik kararlar bu toplantı sonrası açıklanacak. Hangi yasaklar kalkıyor? Hangi yasaklar sürecek?.. İşte ayrıntılar...

Yasaklar Kalkıyor Mu ?

Koronavirüsle mücadele kapsamında Türkiye 1 Haziran'da normalleşmenin ikinci aşamasına geçiyor. Kabine bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanıyor. Sokağa çıkma yasakları, kafe ve restoran yasakları, düğünler ve yüz yüze eğitim için kritik kararlar bu toplantı sonrası açıklanacak. Hangi yasaklar kalkıyor? Hangi yasaklar sürecek?.. İşte ayrıntılar...

Vaka sayılarının 7 binlere düşmesinin ardından tüm Türkiye, 1 Haziran’dan sonra kısıtlamaların kaldırılmasının gündeme geleceği bugünkü kabine toplantısına kilitlendi. Covid-19 salgınıyla mücadelede Türkiye 1 Haziran’dan sonra yeni bir döneme girerken 1 Haziran sonrası için uygulanacak yasaklar ve sona erecek yasaklar bugün Kabine toplantısında masaya yatırılacak. Toplantı sonrası kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak. Bilim Kurulu’nun hükümete 1 Haziran sonrası için tavsiyeleri ortaya çıktı. İşte Bilim Kurulu'nun tavsiye kararları ve kalkacak yasaklar ile 1 Haziran sonrası normalleşme adımları... 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplanacak kabinenin öncelikli gündem maddesini yine koronavirüsle mücadele çalışmaları ve 1 Haziran sonrası yeni normalleşme kararları oluşturacak.

Kafe ve restoranlar açılacak mı? 

18 aylık pandemi döneminin 15 ayını kapalı geçiren yeme-içme sektörü, henüz genelge yayımlanmamış olsa da açılış için hazırlıklara başladı. "Gözümüz kulağımız bugün yapılacak olan Kabine toplantısında" diyen sektör oyuncularının en büyük beklentisi saat sınırının kalkması. 

Açık alanlar tam kapiasite, kapalı alan yüzde 50 olsun

Hafta sonu yasaklarının da kalkmasını talep eden sektör oyuncuları, "Açık alanlarda tam kapasite çalışalım. Pandemi bitmedi. O nedenle kapalı alanda yüzde 50 kapasiteyi biz kendimiz uygulayacağız. Dersimizi aldık. Kurallara harfiyen uyacağız, ihlal edenleri de uyaracağız. Bu dönemden çok yara aldık. Bir daha aç-kapa olmasın" diyor.

Bilim Kurulu: Kafe ve restoranlar şartlı açılsın

Bilim Kurulu'nun kafe ve restoranlarla ilgili tavsiyesi belli oldu. Kademeli normalleşme kapsamında paket servis ve gel al şeklinde hizmet veren restoran, kafe ve lokantaların yarından itibaren müşteri kotası, açık alanda hizmet şartı, HES kodu zorunluluğu ve mesafeli oturma şartıyla açılması bekleniyor.

Kapalı alanlar bir sonraki toplantıda

Restoran, kafe ve lokantaların kapalı alanlarının ise bir sonraki kabine toplantısında ele alınarak, temmuz ayından itibaren yarı kapasiteyle hizmet vermeye başlatılması öngörülüyor.

Düğünler serbest oluyor 

Toplantıda yaz sezonunun gelmesiyle birlikte düğünlerin başlatılmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Buna göre düğünlere açık alanda, sınırlı kişi sayısı ve tedbirli şekilde izin verilmesi de planlanıyor.

Sokağa çıkma yasağı saatlerinde esneme

Hafta içi akşam saat 21.00’de başlayan sokağa çıkma kısıtlamasının Bilim Kurulu’nun tavsiyesi doğrultusunda saat 24.00’e kadar esnetilmesi ya da tamamen kaldırılması ele alınacak.

Cumartesi sokağa çıkma yasağı kalkıyor

Ayrıca hafta sonu uygulanan tam gün sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması da masadaki en önemli başlıklardan biri olacak. Cumartesi günü sokağa çıkma yasağının kaldırılmasına kesin gözüyle bakılırken, Pazar günleri yasak belli saatlerde olacak. 

Spor salonları, halı sahalar ve kahvehaneler açılıyor

Kabinede spor salonları, halı sahalar, yüzme havuzları ve kıraathanelerin yarından itibaren açılmasına dönük karar çıkması da öngörülüyor.

Açık alanda maske düzenlemesi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilerleyen dönemlerde 2 metrelik mesafe şartıyla maskenin çıkartılabileceğini söylemişti. Bu açıklamanın ardından bugünkü kabinede turizm sezonunun açılmasına paralel olarak park, bahçe ve sahil gibi açık alanlarda mesafeli şekilde maskesiz dolaşma kararının alınabileceği belirtiliyor.

Okullarda yazın telafi eğitimi

Toplantıda uzaktan eğitime devam eden okullarda yaz aylarında nasıl bir yol izleneceği konusunda da Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk brifing verecek. Buna göre okulların tatil edilmesi, bu sürede telafi eğitimlerinin başlatılması ve ders zilinin ağustos ayında çalması gibi seçenekler konuşulacak. Bu kapsamda başlatılacak telafi eğitiminin detayları da kabinede konuşulacak başlıklar arasında yer alacak.

Kararları Erdoğan açıklayacak

Toplantıda alınan kararları son dönemde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasıyla kamuoyuna açıklayacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29

banner31

banner30